Μπήκαμε αισίως σε εκλογικό μήνα και κάτι περισσότερο από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας (!) θα θέσουν τους εαυτούς τους υπό την κρίση μας.  Το πρώτο εκλογικό tip στο δρόμο προς την κάλπη είναι εδώ:

Αν είστε υποψήφιοι δημοτικοί, διαμερισματικοί ή περιφερειακοί σύμβουλοι ΜΗΝ χρησιμοποιείτε το ρήμα «οραματίζομαι». Μην χρησιμοποιείτε γενικά λέξεις και φράσεις παραπάνω από το εκλογικό σας μπόι. Δεν ψάχνουμε τον επόμενο Ομπάμα ή τον επόμενο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Χρησιμοποιείστε λέξεις όπως «στοχεύω», «θα προσπαθήσω», «θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ούτως ώστε…», «θέληση μου είναι…», «ονειρεύομαι» κλπ. Οι βαρύγδουπες λέξεις και φράσεις εκτός του ότι έχουν χιλιο-ειπωθεί στο παρελθόν από χιλιάδες υποψήφιους είναι εκτός πραγματικότητας. Και να θέλει ένας απλός δημοτικός σύμβουλος να οραματιστεί π.χ. μια Αθήνα με Τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο, δεν μπορεί πρακτικά να το υλοποιήσει γιατί είναι κάτι πολύ πιο πάνω από το αξίωμα και τις δυνάμεις του! Ο πολίτης-ψηφοφόρος θέλει αμεσότητα, εγγύτητα ως προς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ρεαλιστικές προτάσεις, λύσεις εφικτές και γρήγορες για να σας προτιμήσει.

Θέλει επίσης αλήθειες αλλά και μέτρο στο τι λέμε και τι υποσχόμαστε ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε. Μην ξεχνάτε πως με όρους πολιτικού marketing είστε ένα προϊόν που καλείστε να το «πουλήσετε» καλύτερα και περισσότερο από τους άλλους. Προσαρμόστε επομένως τον λόγο σας στο αξίωμα που θέλετε αλλά και στο κοινό που απευθύνεστε. Μην περιμένετε να συμβεί το αντίστροφο.